[Mixed GK]Basic General Knowledge Questions for teenagers – 2022

Spread the love

These Are The Basic General Knowledge Questions

1. Which device is used to measure the temperature of the sun?

Ans: Pyrometer

2. The distance between earth and sun is termed as?

Ans: Astronomical Unit

3. Insects can move on the surface of the water without sinking due to?

Ans: Surface Tension of Water

4. Albert Einstein was awarded the noble prize for?

Ans: Photoelectric Effect

5. Recently who has received the Journalist of the Year Award from Mumbai Press?

Ans: Danish Siddiqui

6. Which Indian origin judge has been appointed to the Supreme Judicial Bench of South Africa recently?

Ans: Narandan jodi Kolapen

7. What is the position of the Indian men’s hockey team in the recently released rankings?

Ans: 3rd

8. Recently in which country the first pill against C-19 has been authorized Pax Solvid?

Ans: USA

9. Recently in which country has doubled the purchase of gas from Turkmenistan in 2021?

Ans: Russia

10. Who has become the new Director-General of Police of Punjab?

Ans: Siddhart Chattopadhyay

RELATED: Top GK and Current Current Affairs of January – 2022

11. Recently who has been appointed as the new president of IndianYamaha Motor?

Ans: E Chihana

12. The first successful Heart Transplant in India was Performed by?

Ans: Dr. Panangipalli Venugopal

13. Who gave the first experimental value of G?

Ans: Cavendish

14. Which Instrument is used to measure the change in Volume of substances?

Ans: Dilatometer

15. What color will a red glass appear if it is heated in a dark room?

Ans: Green

14. When did Einstein propose that matter can be converted into energy?

Ans: 1905

15. What is the full form of SIM?

Ans: Subscriber Identification Module

16. Name the first satellite in the world?

Ans: Sputnik by USSR, 4 October 1957

17. Who was the first Education Minister Of India?

Ans: Maulana Abul Kalam Azad

18. Who was the First Law Minister of India?

Ans: Dr. B.R. Ambedkar

19. Who was the first External Affairs Minister of India?

Ans: Jawaharlal Nehru

20. The first president of the Indian National Congress was?

Ans: Womesh Chandra Banerji

RELATED: Top GK And Current Affairs of February- 2022 [Prepare Yourself]

21. Name the first spacecraft to make a landing on the moon?

Ans: Luna2

22. Name the first electric train in India?

Ans: 23 Feb 1925

23. Who was the first Railway Minister of India?

Ans: John Mathai

24. Who was the first defense minister of India?

Ans: Sardar Baldev Singh

25. Who was the first Finance Minister of India?

Ans: RK  Shanmugam Chetty

26. Who was the first vice-president of India?

Ans: Dr. S Radhakrishnan

27. Which state has reduced the age limit for consumption of alcohol from 25 years to 21 years?

Ans: Harayana

30. Currency of Norway?

Ans: Norwegian Krone

RELATED: 100+Most Asked GK Questions in Competitive Exams 2022 {Be Ready}

31. Currency of New Zealand?

Ans: New Zealand Dollar

32. Currency of Ireland?

Ans: Euro

33. Currency of Oman?

Ans: Omani rial

34. Currency of Pakistan?

Ans: Pakistani rupee

35. Currency of Georgia?

Ans: Georgian lari

36. Currency of Italy?

Ans: Euro

37. Currency of Indonesia?

Ans: Indonesian rupiah

38. Currency of Mongolia?

Ans: Mongolian togrog

39. Which state topped in the latest Good Governance ranking released recently?

Ans: Gujarat

40. Which state government has recently launched the Meendum Manjappai Scheme?

Ans: Tamil Nadu

 

 

 

 

Leave a Comment

GK Questions For Class 5 to 7 with Answers