Class 10 Biology Important GK Questions (CBSE & ICSE)

Spread the love

Here we will talk about Class 10 Biology Important GK Questions which will be helpful for your examination

Class 10 Biology Important GK Questions

1. The cerebral hemispheres in mammals are connected by?

Ans: Copus Callosum

2. Insulin is secreted by?

Ans: Beta cells of the pancreas

3. A de-starched plant is one whose?

Ans: Leaves are free from starch

4. The onset of mensuration in the female is termed as?

Ans: Menarche

5. BCG vaccine provides immunity against which disease?

Ans: Tuberculosis

6. While recording the pulse rate, where exactly does a doctor press on our wrist?

Ans: Artery

7. In the human male, a sperm will contain?

Ans: Either X or Y chromosomes

8. A muscular wall is absent in?

Ans: Capillary

9. On which day of the menstrual cycle does ovulation take place?

Ans: 14th day

10. Th part of the human eye where the rod cells and cone cells are located in the?

Ans: Retina

RELATED: GK Questions on Republic Day of India 2022

11. NADP is expanded as?

Ans: Nicotinamide Adenine Dinucleous Phosphate

12. A plant is kept in a dark cupboard for about 48 hours before conducting any experiment on photosynthesis?

Ans: Remove starch from the plant

13. Which cell component is visible only during cell division?

Ans: Chromosome

14. Pulse wave is mainly caused by?

Ans: Systole of the left ventricle

15. The recessive gene is one that expresses itself in?

Ans: Heterozygous condition

16. Which gland secretes both hormone and enzyme?

Ans: Pancreas

17. The ventral root ganglion of the spinal cord contains cell bodies of the?

Ans: Motor Neuron

18. The antibiotic penicillin is obtained from?

Ans: Fungus

19. Viticulture is related with?

Ans: Grapes

20. The longest and largest bone in the human body is?

Ans: Femur

RELATED: Top GK and Current Affairs of January 2022

21. The number of chromosomes in the human gene is?

Ans: 46

22. The important sugar in honey is?

Ans: Fructose

23. The metal present in the chlorophyll is

Ans: Magnesium

24. Age of fishes was known as

Ans: Devonian

MUST-READ-

2 thoughts on “Class 10 Biology Important GK Questions (CBSE & ICSE)”

Leave a Comment