Most Asked Digital Electronics MCQ Questions – 2022

Spread the love

These are the most asked digital electronics MCQ questions 2022 for beginners & professionals

These Are The Most Asked Digital Electronics MCQ Questions

1. According to Boolean Algebra, the resultant of the operation (A + AB) will be?

A. A

B. A + B

C. AB

D. B

Ans: A

2. A single input gate in which input and output are the same is called?

A. Buffer

B. EX-NOR

C. AND

D. Inverter

Ans: Buffer

3. A 2-input gate gives high output only when both the inputs are low. For all other conditions, the output remains low. Identify the gate?

A. NOR

B. NAND

C. OR

D. EX-OR

Ans: NOR

4. Find the correct option for simplification of the Boolean expression (P+Q+R)(S+T)’ + (P+Q+R)(S+T)?

A. P’ Q’ R’

B. S+T

C. P+Q+R

D. S’+T’

Ans: P+Q+R

5. How many cells would be required in the Karnaugh map if 4 variables are involved in preparing the map for function minimization?

A. 4

B. 8

C. 12

D. 16

Ans: 16

6. Which of the following logic families consume max power?

A. DCTL

B. CMOS

C. TTL

D. ECL

Ans: ECL

7. Which of the following IC logic families has a max value of fan-out?

A. Low power Schottky TTL

B. ECL

C. Standard TTL

D. CMOS

Ans: CMOS

8. If the inputs are P, Q, and R, then in the full adder, find the output expression of the sun>

A. P OR Q OR R

B. P XOR Q XOR R

C. P OR Q AND R

D. P AND Q AND R

Ans: P XOR Q XOR R

9. Whi pair is known as universal logic gates?

A. NAND or OR

B. NAND or NOR

C. NAND or EXOR

D. AND or NOR

Ans: NAND or NOR

10. _________ converts binary-coded information to unique outputs such as decimal, octal digits, etc.

A. Decoder

B. Demultiplexing

C. Multiplexing

D. Encoder

Ans: Decoder

11. A ______________ arithmetic circuit adds two binary digits, giving a sum bit and a carry bit

A. full-adder

B. half-subtractor

C. half-adder

D. full subtractor

Ans: Half-adder

RELATED: Modern Indian History MCQ Questions with Answers- 2022

12. _____________ in Boolean algebra is similar to addition in ordinary algebra

A. NAND operation

B. NOT operation

C. AND operation

D. OR operation

Ans: OR operation

13. There are ____________ number of digits in a binary number system.

A. 8

B. 2

C. 4

D. 6

Ans: 2

14. Which of the following is a universal gate for logic circuits?

A. NOT

B. OR

C. AND

D. NAND

Ans: NAND

15. Which is t most commonly used display in the digital electronics field?

A. Incandescent display

B. Micro-phoretic image display

C. Liquid vapor display

D. Gas discharge plasma display

Ans: Micro-phoretic image display

16. Which of the following is the fastest of all saturated logic families? It is also used in SSI and MSI ICs.

A. RTL

B. | L

C. TTL

D. DCTL

Ans: TTL

17. Which of the following binary code is also called gray code?

A. Reflected code

B. Excess-3 code

C. BCD code

D. Biquinary code

Ans: Reflected binary code

18. The one major disadvantage of CMOS is ___________

A. high noise margin

B. low fan-out

C. high power dissipation

D. slow operating speed

Ans: slow operating speed

19. The T flip-flop is a single-input version of the ______ flip-flop

A. D

B. clocked RS

C. JK

D. RS

Ans: JK

20. The base of the octal number system is ________

A. 8

B. 16

C. 10

D. 2

Ans: 8

21. The basic circuit for the ECL family is the __________ gate

A. AND

B. OR/NOR

C. NAND

D. XNOR

Ans: XNOR

22. Which of the following IC logic families has a minimum value of fan-out?

A. Loe power Schottky TTL

B. ECL

C. Standard TTL

D. CMOS

Ans: Standard TTL

23. Using Boolean algebra, if the following Boolean expression is minimized, then the result will be: AB + ABC + AB (D + E)

A. AB

B. A

C. ABC

D. ABCD

Ans: AB

24. How many squares will be there in a three-variable Karnaugh map?

A. 16

B. 8

C. 2

D. 4

Ans: 8

Leave a Comment