GK Questions For Class 1 to 8 With Answers Free PDF

Spread the love

GK Questions For Class 1 to 8 With Answers Free PDF: GK is one of the most important subjects for every class. It helps them learn about the world around them and prepares them for the future.

We live in an increasingly connected world, and GK helps students understand this connection. It teaches them about different cultures, countries, and people. It also helps them understand the interdependence of different systems and the environment.

GK is also important for developing critical thinking and problem-solving skills. Students who study GK are better able to understand and analyze complex problems. They are also better able to think creatively and come up with innovative solutions.

If you are looking for GK Questions For Class 1 to 8 With Answers Free PDF then look no further because I am here to help you.

In this post, I have gathered GK Questions For Class 1 to 8 With Answers PDF for you which you were searching for. PDF of this post GK Questions For Class 1 to 8 With Answers is given at the last of this post. You can download it for free.

GK Questions For Class 1 to 8 With Answers

1. How many months do we have in a year?

Ans: 12 months

2. Which is the fastest land animal on earth?

Ans: Cheetah

3. How many minutes are there in an hour?

Ans: 60 minutes

4. Which is the longest river in the world?

Ans: River Nile

5. How many colors are there in a rainbow?

Ans: 7 colors

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 1

6. What are your ears for?

Ans: For Listening

7. How many days do we have in a week?

Ans: There are 7 days in a week

8. How many eyes do we have?

Ans: We have 2 eyes

9. What is the name of our country?

Ans: India

10. What is the color of milk?

Ans: The color of the milk is white

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 2 2022

11. The fastest land animal is a cheetah, then which is the fastest animal on earth?

Ans: Perigrine Falcon

12. What is the national currency of India?

Ans: Rupee

13. How many minutes are there in a day?

Ans: 1440 minutes

14. What is the national currency of the United States of America?

Ans: Dollar

15. How many months are there in a year?

Ans: 12

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 3

GK Questions For Class 1 to 8 With Answers

16. When are the nights shortest?

Ans: Summer season

17. The longest river in the world is the Nile, then which is the longest river in India?

Ans: Indus

18. Where does the camel-like live?

Ans: In the desert

19. How many hours are there in the week?

Ans: 168 hours

20. Which is the largest city in the world?

Ans: Tokyo, Japan

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 4

21. Which direction sun rises?

Ans: East

22. How many states are there in India?

Ans: 28

23. Sun is a?

Ans: Star

24. Which state in India has the largest area?

Ans: Rajasthan

25. Which is the tallest animal in the world?

Ans: Giraffe

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 5

26. Which is the largest animal on land?

Ans: African Elephant

27. Which country is known as the land of the rising sun?

Ans: Japan

28. How many months are there in a year?

Ans: 12

29. Which animal is called the ship of the desert?

Ans: Camel

30. Which is the fastest means of transport?

Ans: Air Transport

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 6

GK Questions For Class 1 to 8 With Answers

31. Which is the most natural sweetener Sugar or Jaggery?

Ans: Jaggery

32. Who invented Penicillin?

Ans: Alexander Fleming

33. Which number is the smallest factor of a number?

Ans: 1

34. Who wrote “discovery of India”?

Ans: Jawahar Lal Nehru

35. What is the roman numeral for 17?

Ans: XVII

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 7

36. Who was the first Asian to be awarded the Noble Prize?

Ans: Rabindra Nath Tagore

37. Name the national animal of India?

Ans: Tiger

38. Which is the densest jungle in the world?

Ans: Amazon

39. Which is the National Flower of India?

Ans: Lotus

GK Questions For Class 1 to 8 With Answers Free PDF

40. What is the currency of the USA?

Ans: USD Dollar

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 8

41. What acid is found in lemon?

Ans: Critic Acid

42. Who invented the telephone?

Ans: Alexander Graham Bell

43. What is the full form of HTTP?

Ans: Hypertext Transfer Protocol

44. What physical components of a computer are called?

Ans: Hardware

45. Which city is known as the electronic capital of India?

Ans: Bengaluru

46. What is the famous and biggest festival in Gujarat?

Ans: Navratri

47. Who was the first woman prime of India?

Ans: Indra Gandhi

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 9

GK Questions For Class 1 to 8 With Answers

48. Which is the largest internal organ in the human body?

Ans: Liver

49. Where was the first Commonwealth Games held?

Ans: Canada

50. Which bird can fly both forward and backward?

Ans: Humming Bird

51. Who is the writer of “My Experiment with Truth”?

Ans: Mahatma Gandhi

52. What is the full form POP?

Ans: Post Office Protocol

53. What is the full form of SNMP?

Ans: Simple Network Management Protocol

54. Which gas is used in cigarette lighters?

Ans: Butane

55. Which is the largest metal trading center?

Ans: London

56. Which country has the longest coastline?

Ans: Canada

57. Which the state of India has the longest coastline?

Ans: Gujarat

58. Which country is the largest producer of Diamond?

Ans: Russia

59. Which country is the largest producer of Coal?

Ans: China

60. What is the purest form of carbon?

Ans: Diamond

61. Who was the first teacher of Buddha?

Ans: Alara Kalama

62. National Flag was designed by

Ans: Pingali Venkaya

63. Who destroyed the Nalanda university?

Ans: Bakhtiyar Khilji

64. Who said that preamble is an identity card of our constitution?

Ans: NA Palkhivala

65. What is the minimum age required to contest an election to the Lok Sabha?

Ans: 25

66. What is the life span of RBC?

Ans: 120 days

GK Questions For Class 1 to 8 With Answers Free PDF

67. How many ribs are there in a human body?

Ans: 24

68. Which is the smallest flightless bird?

Ans: Kiwi

69. Name the vertebrate that has a two-chambered heart

Ans: Fish

70. What is the life span of WBC?

Ans: 2-15 days

71. Akbar died in?

Ans: 1605

72. The meaning of the name “Babur” is

Ans: Lion

73. What is the name of Akbar’s Biography?

Ans: Akbarnama

74. What is the name of the autobiography of Babur?

Ans: Baburnama

75. Who is known as “Khuram”?

Ans: Shah Jahan

76. Who was the chief architect of the Taj Mahal?

Ans: Ustad Ahmad Lahouri

77. The capital of the Mughal Empire was shifted from Agra to Delhi in 1638 by

Ans: Shah Jahan

78. Who was called Zinda Pir (Living Saint) in Mughal India?

Ans: Aurangzeb

79. When did Aurangzeb die?

Ans: 1707, 3rd March

What are the top GK Questions For Class 1 to 8 With Answers

1. How many months do we have in a year?
Ans: 12 months
2. Which is the fastest land animal on earth?
Ans: Cheetah
3. How many minutes are there in an hour?
Ans: 60 minutes
4. Which is the longest river in the world?
Ans: River Nile
5. How many colors are there in a rainbow?
Ans: 7 colors
6. The longest river in the world is the Nile, then which is the longest river in India?
Ans: Indus
7. Where does the camel-like live?
Ans: In the desert
8. How many hours are there in the week?
Ans: 168 hours
9. Which is the largest city in the world?
Ans: Tokyo, Japan
10. Which state of India has the longest coastline?
Ans: Gujarat
11. Which country is the largest producer of Diamond?
Ans: Russia
12. Which country is the largest producer of Coal?
Ans: China
13. What is the purest form of carbon?
Ans: Diamond
14. Who was the first teacher of Buddha?
Ans: Alara Kalama
15. National Flag was designed by
Ans: Pingali Venkaya
16. Who destroyed the Nalanda university?
Ans: Bakhtiyar Khilji

Which is the Best GK website for all classes in India?

India’s biggest and number 1 gk website is gkaffairs.in

The post “GK Questions For Class 1 to 8 With Answers Free PDF” has ended here but soon we will bring you back here with our latest post. This is the best website for gk which gives gk questions with answers and we always give you to learn something new every day. Share GK Questions for class 1 to 8 pdf with your friends and family. And make sure to turn on our post notifications so that we can keep you up to date.

Leave a Comment