Himachal Pradesh New GK And Current Affairs 2022

Spread the love

Whenever we heard the name of Himachal Pradesh, we think about its beautiful rivers, mountains, agriculture, tourism, and so many beautiful things to see. In today’s year 2022, the current population of Himachal Pradesh is approx 78.71 lakhs.

The most beautiful places in Himachal Pradesh are Manali, Shimla(capital of Himachal Pradesh), and Kasol.

In this post, we are going to cover Himachal Pradesh New Gk and Current Affairs 2022 which you were looking for. This Himachal Pradesh gk will help you in these types of examinations HPPSC, NEET & IBPS

Himachal Pradesh New Gk and Current Affairs 2022

1. Which is the smallest district in Himachal Pradesh?

Ans: Hamirpur

2. When was Himachal Pradesh declared as a union territory?

Ans: 1st November 1956

3. Name the country that shares borders with Himachal Pradesh?

Ans: China

4. Name the state which is situated west of Himachal Pradesh

Ans: Punjab

5. Name the highest peak of Himachal Pradesh?

Ans: Reo Purgyil (6816m)

6. In which year did Himachal Pradesh host the paragliding world cup?

Ans: 2015

7. Who was the first chief minister of Himachal Pradesh?

Ans: Yashwant Singh Parmar

8. Name the second highest peak of Himachal Pradesh?

Ans: Gya (6795m)

9. Who was the leader of the Dhami movement in Himachal Pradesh?

Ans: Bhagmal Sautha

10. Under whose championship the Mandi conference in 1946 was held at Mandi?

Ans: Col G.S Dhillon

11. Who was the first Lt. Governor of Himachal Pradesh?

Ans: Himat Singh

12. What was the name of Bajinath in the ancient period?

Ans: Kirigram

13. In which year did Amar Singh Thapa beseiged Kangra Fort?

Ans: 1805

14. Name the largest district (area wise) of Himachal Pradesh?

Ans: Lahaul & Spiti

15. In which year was Himachal Pradesh recognized as a state?

Ans: 1971

RELATED: Most Asked G.K in Karnataka 2022

16. How many districts are there in Himachal Pradesh?

Ans: 12

17. Name the longest river in Himachal Pradesh?

Ans: Sutlej

18. The Total number of wildlife sanctuaries in Himachal Pradesh?

Ans: 32

19. Name the largest lake in Himachal Pradesh?

Ans: Renuka Lake

20. In which year Shimla was declared as the summer capital of British India?

Ans: 1864

21. Name the district in Himachal Pradesh that has the highest literacy rate?

Ans: Hamirpur

22. Total Number of assembly constituencies in Himachal Pradesh?

Ans: 68

23. In which district of Himachal Pradesh is Mulgun Valley?

Ans: Lahul Spiti

24. In which district Chamunda temple is located?

Ans: Chamba

25. When was Himachal Pradesh declared as a Union Territory?

Ans: 1st November 1956

26. In which district is the “Suraj Tale Lake” located?

Ans: Lahul & Spiti

27. Who built the new town of Mandi?

Ans: Ajbar Sen

28. Nati dance belongs to which Indian state?

Ans: Himachal Pradesh

29. Name the smallest district (by area) in Himachal Pradesh?

Ans: Hamirpur

30. What is the approximate population of Himachal Pradesh as per census 2011 data?

Ans: 68.66 lakhs

RELATED: Top G.K and Current Affairs of January 2022

31. What is the sex ratio of Himachal Pradesh as per census 2011 data?

Ans: 972

32. In which districts of Himachal Pradesh Ghadasaru lake is located?

Ans: Chamba

33. Yamuna rivers Himachal Pradesh Satluj at which place?

Ans: Tajewala

34. Where in the Himachal Pradesh Satluj river enter?

Ans: Shipki

35. Nalwari fair is mainly associated with which place in Himachal Pradesh?

Ans: Bilaspur

36. In which place in Himachal Pradesh is Lavi Fair celebrated?

Ans: Rampur in Shimla

37. In which place is Chhatrari Jatra held in Himachal Pradesh?

Ans: Chamba

38. Who was the founder of Suket State?

Ans: Vir Sen

39. In which district of Himachal Pradesh Jugga movement took place?

Ans: Bilaspur

40. Who was the first governor of Himachal Pradesh?

Ans: S Chakravarti

RELATED: Top Gk & current affairs of February 2022

41. Bhunda festival of Nirmand takes place after how many years?

Ans: 12 years

42. Central potato research institute is located at which place?

Ans: Bemole

43. Who was the founder of Jaswan state of Himachal Pradesh?

Ans: Purab Chand

44. In which place Kala Top Wild Life sanctuary is located?

Ans: Chamba

45. Name the state animal of Himachal Pradesh?

Ans: Snow Leopard

The Himachal Pradesh New GK And Current Affairs 2022 has ended here. But I bring you back with my latest post. Share this Hp Gk 2022 with friends who live in Himachal Pradesh.

MUST READ-

Leave a Comment

GK Questions For Class 5 to 7 with Answers