IIFT Short Type GK Questions with Answers For 2022

Spread the love

IIFT (The Indian Institue of Foreign Trade) was established in 1963 as an autonomous body under the Ministry of  Commerce and Industry to contribute to the skill for the external trade sector of India.

In this article, I have given IIFT short type GK questions with answers. If you are preparing to give IIFT exam then you must read this article fully. All IIFT short type GK questions which are given below are genuine, truly correct & based current year.

IIFT GK Questions & Answers

1. Name the most expensive city in the world to live in?

Ans: Most expensive city in the world is Tel Aviv, Israel.

2. When is World Aid’s Day?

Ans: 1st December

3. Name India’s first city to start ropeway source as a mode of public transport?

Ans: Varanasi

4. Which state tourism launched the “STREET” project to promote tourism?

Ans: Kerala tourism

5. Who has launched/released a book Democracy Politics and Governance in English and Loktantr, Rajpniti and Dharm” in Hindi in parliament, New Delhi?

Ans: M. Venkaiah Naidu (book written by Dr. A Surya Prakash)

6. Where do the AIR Headquarters are located?

Ans: New Delhi

7. Name the new program launched in India called AIR Nxt?

Ans: All India Radio

8. Which state has officially launched the call “your cop” mobile app?

Ans: Nagaland. DGP – T – John Longkumer has launched.

9. According to an annual report released by NCRB, which the state of India has been ranked first in terms of suicide?

Ans: Maharashtra

10. DRDO and which  Indian Army has successfully test-fired India’s first Indigenous Long Range Bomb?

Ans: Indian Air Force

RELATED: December new 2021 current affairs and gk questions

11. Who has launched India’s first and unique manned ocean mission Samudra Vehicle in 2021?

Ans: Dr. Jitendra Singh

12. Which state government has announced “Mukhyamantri Awas Bhu Adhikar Yojna” in 2021?

Ans: Madhya Pradesh

13. With which country India has agreed to form a task force for defense cooperation in 2021?

Ans: Israel

14. When was World Cities Day celebrated?

Ans: 31st October.

15. Who has been awarded Blackswan Award for Women Empowerment?

Ans: Renu Gupta.

16. Which country has recently inaugurated the world’s largest hydrogen fuel cell power plant?

Ans: South Korea

17. Which state’s Karuppur Kalamkari painting and Kallakurichi wood carving have got GI tag?

Ans: Tamil Nadu

18. The government of India has given which of the following status to Power Finance Corporation Limited(PFCL)?

Ans: Maharatna

19. In which country has the world’s first automatic, driverless train has been unveiled?

Ans: Germany

20. Which state/UT has started the “Anganwadi on Wheels” campaign?

Ans: Delhi has started Anganwadi on Wheels Campaign.

RELATED: Civil Services Exam GK Questions And Answers – 2022

21. Which country has topped the 58th Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) IN 2021?

Ans: United States

22. Who has become the new chief executive officer (CEO) of Energy Services Limited (EESL)?

Ans: Arun Kumar Mishra

23. Who has been honored with Lal Bahadur Shastri National Excellence Award in 2021?

Ans: Dr. Randeep Guleria

24. In 2021, India has announced a $200 million line of credit for which country?

Ans: Kyrgyzstan

25. Who has become the President of the World Steel Association in 2021?

Ans: Sajjan Jindal has become the President of the World Steel Association in 2021.

26. When was the International E-Waste Day celebrated recently?

Ans: 14 October

27. Recently which country has declared complete independence from the colonial rule of the United Kingdom?

Ans: Barvados

28. Who has been appointed as the (CEO) Chief Executive Officer of “Twitter” In 2021?

Ans: Parag Aggarwal 

29. Which edition of the International Film Festival of India concluded recently?

Ans: 52nd

30. The “STREET” project which is in discussion is related to which state or union territory?

Ans: Kerala

RELATED: Learn New 2022 GK for your school Exam

31. Who has been appointed as the new chairman of Central Board Taxes and Customs in 2021?

Ans: Vivek Johri has been appointed as the new chairman of Central Board Taxes and Customs in 2021.

32. Who has won the Malaysian Open Squash Championship in 2021?

Ans: Saurabh Ghoshal

33. In which state or union territory Tribes India Conclave has been organized?

Ans: Delhi

34. Recently which word has been chosen as “Word of the Year 2021” by Merriam-Webster Dictionary?

Ans: Vaccine.

35. The book titled Wangladesh Levitation @ 50 years: Victory with Synergy, Indo-Pakistani War 1971 has been released by?

Ans: General MM Naravane.

36. Which state or union territory has celebrated the first Aharwal Festival to promote tourism in 2021?

Ans: Jammu & Kashmir.

37. Recently in which city of Uttar Pradesh  India’s first ropeway service has been started?

Ans: Varanasi

38.  Recently Ahmed Naser Al-Raisi has been elected the President of Interpol, when was Interpol established?

Ans: 1923

39. Recently who has taken over as the Chief of the Navy?

Ans: Admiral R Harikumar

40. When is World AIDS Day Celebrated?

Ans: 1st December (Theme is – End Inequalities, End AIDS and end the Epidemic)

41. Recently lionel Messi Won the ‘seventh Valon d’ or title, he belongs to which country?

Ans: Argentina

42. Recently Call Your Cop Mobile App has been launched by?

Ans: Nagaland Police 

42. Recently famous Telugu film lyricist and Padma Shri award City Venela Sitaram Sastri passed away’ he was a resident of which State?

Ans: Andhra Pradesh

43. Recently who has been appointed as the head of National Defense Collage?

Ans: Manoj Kumar Mago

45. Who has been launched the Youth Program ‘AIRNxt’ in 2021?

Ans: All India Radio

46. Which B.S.F has celebrated its foundation day in 2021?

Ans: 57th

47. Who has become the new president of  Interpol in 2021?

Ans: Naseer Al Raisi has become the new president of Interpol in 2021.

48. Who has been appointed as the Chief Secretary of Haryana in 2021?

Ans: Sanjeev Kaushal.

This article has ended here. I hope this post will help you in your examination. Share this knowledge IIFT Short Type GK Questions to your friends who are also preparing to give this exam

Leave a Comment