(Latest) 65+ Indian History GK 2022

Spread the love

Intro

If you are looking fir the latest Indian History GK Questions then no need to search any more because this post will help you.

Indian History GK

1. Where did the British first open their factories in the Eastern part of India?

Ans: Orissa

2. When the East Indian Company came into existence, England was ruled by?

Ans: Normans

3. In Bengal, the headquarters of East India Company was located at

Ans: Fort William

4. Goa was captured by the Portuguese in

Ans: 1510 AD

5. First governer general of Bengal was

Ans: Warren Hastings

6. First Governor-General of India was

Ans: Lord William Bentick

7. Sati was declared illegal and punishable by

Ans: Lord William Bentick

8. The first session of the All India Congress held in Bombay in 1920, was presided by

Ans: Lala Lajpat Rai

9. Who founded the Ferguson College at Pune in 1885?

Ans: Decan Educational Society

10. First English newspaper in India

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 1

Ans: The Bengal Gazette

11. Who wrote the book “Babuvivah”?

Ans: Ishwar Chandra Vidyasagar

12. Who first translated Bhagavad Gita to English?

Ans: Charles Wilkins

13. First Census in India was conducted at the time of

Ans: Lord Mayo

14. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed?

Ans: Lord Chelmsford

15. Who introduce English as an official language?

Ans: Sir Charles Wood

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 2 2022

16. Who was the founder of the Indian Association?

Ans: Suredranath Banarjee

17. The first Indian leader

18. The battle of Plassey was fought between the British East India Company and

Ans: Siraj ud-Daulah

19. The third Anglo-Mysore was fought between

Ans: British and Tipu Sultan

20. In which year, Queen Victoria took the title of “Empress of India”

Ans: 1876

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 3

21. Who is known as the founder of the Chalukya Dynasty

Ans: Pulakesi I

22. Who wrote the pamphlet “Why I am an Atheist” in Jail?

Ans: Bhagat Singh

23. The train robbery “Kakori conspiracy” took place in the year

Ans: 1925

24. The Jallianwala Bagh massacre took place in the year

Ans: 1919

25. Who ordered the shooting at Jallianwala Bagh that killed a thousand of protesters

Ans: Reginald Dyer

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 4

26. Who completed the construction of Harmindir Sahib (Golden Temple) in 1604?

Ans: Guru Arjan

27. Who is the tenth or last of the ten Sikh Gurus?

Ans: Guru Gobind Singh

28. Nalanda, which was the center of higher education in ancient India was located in

Ans: Bihar

29. Which Sikh guru built the Akal Takht in Harmandir Sahib complex in Amritsar?

Ans: Guru Hargobind

30. Guru Nanak was born in the year

Ans: 1469

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 5

31. Which Mughal emperor granted a Firman to the East India Company for duty-free trading rights in Bengal?

Ans: Furrukhsiyar

32. How many years did Aurangzeb rule?

Ans: 49 years

33. Swami Vivekananda attend the Parliament of the world’s religion’s in America in the year?

Ans: 1893

34. In which city, the Parliament of the world’s religions was held that Swami Vivekananda attended?

Ans: Chicago

35. Gadadhar Chattopadhyay is the original name of

Ans: Ramakrishna Paramahansa

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 6

36. Narendra Nath Datta is the original name of

Ans: Swami Vivekananda

37. In which year did Swami Vivekananda die?

Ans: 1902

38. Where the tomb of Mughal Emperor Akbar is located?

Ans: Agra

39. In which year, Banaras Hindu University was established?

Ans: 1916

40. Who is known as the founder of Banaras Hindu University?

Ans: Madan Mohan Malaviya

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 7

Indian History GK

41. Who is known as the “political guru” of Mahatma Gandhi

Ans: Gopal Krishna Gokhale

42. In which year Mahatma Gandhi was first time nominated for the Noble Prize?

Ans: 1937

43. In which year, did Annie Besant become the President of the Indian National Congress?

Ans: 1917

44. The All India Muslim League is formed in the year?

Ans: 1906

45. In which year, did Mahatma Gandhi become the President of the Indian National Congress?

Ans: 1924

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 8

46. In Which Indian National Congress Conference, was Mahatma Gandhi elected as the

president of INC?
Ans: Belgaum

47. Which city was the capital of the Maratha Kingdom during the reign of Chhatrapati Shivaji?

Ans: Raigad

48. In which year, Shivaji was entitled Chhatrapati Shivaji?

Ans:1674

49. Who was the founder of the Nanda Empire in Magadha?

Ans: Mahapadma Nanda

50. Which King of Sri Lanka was contemporary of King Ashoka of Magadha?

Ans: Devanampiya Tissa

RELATED: (ICSE-CBSE) GK Questions For Class 9

Indian History GK

51. In which place, Akbar was born?

Ans: Umerkot

52. In how many days, the Dandi march was completed?

Ans: 24 days

53. The Indus Valley Civilization belongs to which age

Ans: Neolithic Age

54. Which of the following Indus Valley Civilization city had a dock?

Ans: Lothal

55. How many Tirthankaras are there in Jainism?

Ans: 24

56. Who is the twenty-second Tirthankaras?

Ans: Nami Natha

57. The Poona Pact agreement in 1932 was signed between Mahatma Gandhi and

Ans: B Ambedkar

58. Akbar built the Buland Darwaza to commemorate his victory over

Ans: Gujarat

59. Which one was the capital city during Ashoka’s empire

Ans: Pataliputra

60. Which is known as the “Father of Local Self-Government” in India?

Ans: Lord Ripon

Indian History GK

61. Who was the Last Hindu Ruler in the Sind region?

Ans: Dahir

62. The tomb of Babur is at

Ans: Kabul

63. Which Mughal Emperor built a new city at Delhi known as Din Panah?

Ans: Humayun

64. When the Sati system was established?

Ans: 1829

65. Pakistan Resolution was passed by Muslim League?

Ans: 1940

66. The All India Muslim League was established in

Ans: Dhaka

67. Who led the Kanpur rebellion during the Indian Rebellion of 1857?

Ans: Nana Sahib

68. The war of Kalinga was fought in the year

Ans: 261 BC

69. Which one is the birthplace of Gautama Buddha?

Ans: Lumbini

70. Badami was the capital of which dynasty

Ans: Chalukya Dynasty

Outro

Guys, this “(Latest) 65+ Indian History GK 2022” have been completed here. Hope you got what you were searching for.

Leave a Comment