27 Madhya Pradesh General Knowledge! You Definitely Don’t Know

Spread the love

Madhya Pradesh is a state in Central India. Its capital and largest city are Bhopal, and Indore is the largest & most industrialized city. The state was founded on 1st November 1956. Previously, Madhya Pradesh was known as Madhya Bharat.

In this post, we will talk about Madhya Pradesh General Knowledge which you are looking for. All the Questions & Answers are based on my research.

Madhya Pradesh General Knowledge Questions

1. What is the capital of Madhya Pradesh?

Ans: Bhopal

2. Which is the largest city of Madhya Pradesh?

Ans: Indore

3. Which is the smallest city of Madhya Pradesh?

Ans: Bhopal

4. What was the old name of Madhya Pradesh?

Ans: Madhya Bharat

5. What is the nickname of Bhopal?

Ans: City of Lakes

6. What is the nickname of Indore?

Ans: Mini Mumbai

7. What is the official language of Madhya Pradesh?

Ans: Hindi

8. Number of districts in Madhya Pradesh?

Ans: 52 District

9. “Kumar Ganhrav Award” of Madhya Pradesh related with?

Ans: Music

10. Which river is known as the Ganga of Madhya Pradesh?

Ans: Betwa

RELATED: Rajasthan Police Constable Recruitment 2022: Previous Year Paper

11. Number of tiger reserves in Madhya Pradesh?

Ans: 6

12. Which is the state game of Madhya Pradesh?

Ans: Malkhamb

13. Which districts of Madhya Pradesh have the largest soybean factory in Asia?

Ans: Ujjain

14. Who was the first chief minister of Madhya Pradesh?

Ans: Sri Ravi Shankhar Shukla

15. Which river is known as the lifeline of Madhya Pradesh?

Ans: Narmada

16. Name the longest wildlife sanctuary of Madhya Pradesh?

Ans: Nauradehi Wildlife Sanctuary

17. Name the smallest wildlife sanctuary of Madhya Pradesh?

Ans: Ramanand Wildlife Sanctuary

18. Which districts of Madhya Pradesh are called the “land of white tigers”?

Ans: Rewa

19. Name the largest national park of Madhya Pradesh?

Ans: Kanha National Park

RELATED: BCCI General Questions To Know: Is India A Good Cricket Team

20. Name the largest districts by population in Madhya Pradesh?

Ans: Indore

21. When did Bhopal become the capital of Madhya Pradesh?

Ans: 1956

22. What was the rank of Madhya Pradesh by area wise in Madhya Pradesh?

Ans: 2nd

23. The Total number of national parks in Madhya Pradesh?

Ans: 9

24. Who was the first woman chief minister of Madhya Pradesh?

Ans: Uma Bharti

25. How many neighboring states share their border with Madhya Pradesh

Ans: 5 states

26. Who is the longest-serving chief minister of Madhya Pradesh?

Ans: Shivraj Singh Chauhan

27. When was Madhya Pradesh formed a state?

Ans: 1st November 1956

MUST READ

Leave a Comment