50 Most Asked GK Questions in Competitive Exams 2022

Spread the love

Here we will talk about, 50 Most Asked GK Questions in Competitive Exams 2022. If you are preparing to give a competitive exam then you must read this article fully. All GK questions which are given below are genuine, truly correct & based current year.

1. Who has won the Best Actor award at the 6th BRICS Film Festival 2021?

Ans: Dhanush

2. Who has been appointed as the Chairman of India Tourism Development Corporation?

Ans: Sambit Patra

3. Who has been appointed by  OYO as the advisor to its strategic group recently?

Ans: Rajnish Kumar

4 . India Ratings has estimated  India’s GDP growth rate to be what percent in the FY 2022?

Ans: 9.4%

5. Who has recently won the 7th Dr. MS Swaminathan Award?

Ans: V Parveen Rao

6. Which Medal has been won by Rajshree Sancheti in the Women’s Air Rifle in the Shooting Nationals recently?

Ans: Gold

7. Recently who has become the new CEO of e-commerce Myntra?

Ans: Nandita Sinha

8. Which is the most expensive city in the world according to the recently released Worldwide Cost of Living Index 2021?

Ans: Tel Aviv

9. Which country will host the G-20 summit for the first time in 2023?

Ans: India

10. Recently who has won the World Athletics Women of the year Award?

Ans: Anju Bobby George

Related: IIFT Short Type GK Questions with Answers For 2022

11. Who has been appointed as the head of the National Defense Collage?

Ans: Manoj Kumar Mago

12. Who has become the first female President of Barbados recently?

Ans: Sandra Mason

13. Who has been appointed as its brand ambassador by Edu Tech startup GUVI?

Ans: Smriti Mandhana

14. Recently after 12 years in which state/UT the Pushkar Festival has been celebrated?

Ans: Kashmir

15. Recently which state government has started the Vidya Deevena scheme for students?

Ans: Andhra Pradesh

16. According to the released data, which become the largest manufacturing hub in the country?

Ans: Gujrat

17. Cheif Minister of Which state has honored Rohan Bopanna with the Rajyotsava Award?

Ans: Karnataka

18. Which state’s Police has been awarded the President’s color Award recently?

Ans: Himachal Pradesh

19. Who has won the Gold Medal award in the 40th edition of India International Trade recently?

Ans: Bihar

20. Who has won the recent New India Foundation Book Prize 2021?

Ans: Dinyar Patel

Related: Civil Services Exam GK Questions And Answers – 2022

21. Who will be the first woman to become the deputy managing director of IMF?

Ans: Geeta Gopinath

22. Which country has recently announced to end Child marriage by 2023?

Ans: South Sudan

23. Who has taken over as the Director of Indraprastha Gas Limited recently?

Ans: Pawan Kumar

24. Recently Fintech firm Kinara Capital has appointed whom as its brand ambassador?

Ans: Ravindra Jadeja

25. Where has the Hornbill Festival been celebrated recently?

Ans: Nagaland

26. Who has the first position in the list of 50 most powerful women of India released by Fortune India?

Ans: Nirmala Sitaraman is the first position in the list of 50 most powerful women of India released by Fortune India

27. Recently who has been appointed as the first female chairman of the Disney Board?

Ans: Suzanne Arnold

28. In which sport Kashish Lakra has won the gold medal in Asian Youth Para Olympic Games?

Ans: Club throw

28. Recently who has been named BWF Men’s Player of the year?

Ans: Viktor Axelson

29. Who will be honored with the highest civilian state award of the state of Assam?

Ans: Ratan Tata

30. Who has become the new chairman of NARCL in 2021?

Ans: Pradeep Shah has become the new chairman of NARCL in 2021.

Related: Learn New 2022 GK for your school Exam

31. Who has become the third bowler to take all 10 wickets in an innings of Test in 2021?

Ans: Ajaz Patel has become the third bowler to take all 10 wickets in an innings of Test in 2021.

32. Which female football player has won the Ballon d’ Or title in 2021?

Ans: Alexia Putelas

33. Recently, OECD has estimated India’s GCP growth rate to be what percent in the fiscal year 2022?

Ans: 9.4 percent

34. Which state government has recently withdrawn the Char Dham Devasthanam Management Act?

Ans: Uttarakhand.

35. The Navy Day has been observed recently on 4 December to mark the anniversary of which operation launched by the Indian Navy during the Indo-Pak war in 1971?

Ans: Operation Trident

36. Veteran journalist Vinod Dua has passed away recently, in which year he was awarded by Padma Shri?

Ans: 2008

37. Which international organization has approved a 500-million-dollar loan to the Government of India to help improve the quality of the country’s school education?

Ans: Asian Development Bank

38.  which private-sector lenders have launched a feature-rich savings bank product for women?

Ans: Federal Bank

39. Union Minister of Information and Broadcasting Anurag Singh Thakur has recently inaugurated an Earth Station of Doordarshan Kendra in which city of Uttar Pradesh?

Ans: Gorakhpur

40. A new nuclear project has been proposed in the Rajya Sabha to be built by 2024 in which state?

Ans: Haryana

Related: 2021 New GK and Current affairs questions with answers.

41. International Day of Banks has been observed on which day of December to recognize the importance of multilateral and international development banks in financing sustainable development?

Ans: December 4

42. On the occasion of Assam Divas, who has been conferred with the “Assam Bhaibav” award, the highest civilian state’s award?

Ans: Ratan Tata

43. Who has been appointed as the Chairman of National Asset Reconstruction Company?

Ans: Pradip Shah

44. Which bank has Listed its USD650-million green bonds simultaneously on the India International Exchange (India INX) and the Luxembourg Stock Exchange(LuxSE)?

Ans: State bank of India

45. India and which country will celebrate 6th December as Friendship Day?

Ans: Bangladesh

For more information visit: Click here

46. Who is the new Brand Ambassador of GUVI?

Ans: Smriti Mandhana is the new brand ambassador of GUVI.

47. Which state will create the First Cyber Tehsil of India?

Ans: Madhya Pradesh

48. Indian Railay is constructing the world’s tallest Pier bridge. Name the place?

Ans: Manipur

49. When is National Population Day is celebrated?

Ans: 02 December

50. When is World’s Computer Literacy Day is celebrated?

Ans: 02 December

RELATED: Top Gk Questions in English for class 3 2022

This article has ended here, but soon I will welcome you again with my new posts. Learn these gk questions. I hope this post will help you in your examination which you are preparing for. Share this knowledge gk questions/most asked GK questions in competitive exams 2022 with your friends who are also preparing to give this exam.

MOST POPULAR STORIES ON GOOGLE -

2 thoughts on “50 Most Asked GK Questions in Competitive Exams 2022”

Leave a Comment