Rajasthan Police Constable Recruitment 2022: Previous Year Paper

Spread the love

You have been put in this post about GK for Rajasthan Police Constable.

In this post, questions of Rajasthan GK have been given, which will be asked in the exam of Rajasthan Police Constable Recruitment 2022.

As the Rajasthan Government (Police Board Jaipur) police constable recruitment is out. In which the number of vacancies is 4438.

Rajasthan Police Constable Recruitment- Previous Paper

1. The Total number of districts in Rajasthan?

Ans: 33

2. What is the official language of Rajasthan?

Ans: Hindi

3. Which year was celebrated as “Year” (Patwari Exam 2011)

Ans: In 2004

4. The structure of co-operative credit societies (co-operative credit system) is (Patwari Examination, 2011).

Ans: Three Tier

5. When was the cooperative societies bill passed for the first time in Rajasthan? [Patwari Examination, 2011]

Ans: 13 December 2015

6. Which organizations provide long-term cooperative credit?

Ans: Central Land Development Bank

7. What is the literacy rate of Rajasthan

Ans: 91.58%

8. What is the Rajasthan area rank in India?

Ans: 1st

9. What is the Rajasthan population rank in India?

Ans: 35th

10. Who was the first chief minister of Rajasthan?

Ans: Heeralal Shashtri

11. Which is the first state in the country, which distributed Shahkari Kisan Credit Cards in the field of cooperatives?

Ans: Rajasthan

RELATED: GK Questions on Republic Day Of India

12. Where was the first Mahila Nagrik Sahakari Bank formed in the name of “Rajputana Mahila Nagrik Sahakari Bank”?

Ans: Jaipur

13. Where was the first land mortgage bank established in the state in 1924?

Ans: Ajmer

14. Who was the first governor of Rajasthan?

Ans: Maharaj Man Singh

15 . When was Rajasthan established?

Ans: 26 January 1950

16. What is the state animal of Rajasthan?

Ans: Camel

17. What is the state tree of Rajasthan?

Ans: Khejri

18. What is the state flower of Rajasthan?

Ans: Rohida

19. A total number of national parks in Rajasthan?

Ans: 5

20. Desert national park is located in?

Ans: Rajasthan

21. Which district of Rajasthan does not share its boundaries with Pakistan?

Ans: Jodhpur

22. Which river of Rajasthan is known as “Van Ki Asha”

Ans: Banas

23. Which district of Rajasthan has been nicknamed “The Golden City”?

Ans: Jaisalmer

24. Who built Hawa Mahal in Jaipur?

Ans: Sawai Pratap Singh

25. The World-famous Pushkar lake is located in?

Ans: Ajmer District

26. The Rajasthan Atomic Power Station was established with the help of which country?

Ans: Canda

27. The Rajasthan sports university is located in?

Ans: Jhunjhunu

28. Which district has the highest forest area in Rajasthan?

Ans: Udaipur

Must Read

Trending Stories On Google

Leave a Comment